Palvelemme hankintayksiköitä julkisten hankintojen menettely- ja hankintalain soveltamiskysymyksissä.
Suosittelemme käyttämään ensisijaisesti palvelusähköpostiamme.
Euroopan komissio julkaisi 1.4.2020 tiedonannon Euroopan unionin hankintalainsäädännön joustomahdollisuuksista sekä erilaisista tavoista toteuttaa julkisia hankintoja käynnissä olevan pandemian aikana.
Tiedonannossa todetaan, että julkisia hankintoja koskevat EU:n säännöt sisältävät kaikki tarvittavat välineet näiden tarpeiden tyydyttämiseksi direktiivin säännösten mukaisesti. Tiedonannossa luodaan yleiskatsaus julkisten ostajien mahdollisuuksiin hankkia nopeasti ensiarvoisen tärkeitä tavaroita ja palveluja ja tarvittaessa myös täydentävää infrastruktuuria.
Tiedonannon mukaan hankintayksiköillä on kriisin aikana ensinnäkin mahdollisuus käyttää hyväkseen hankintalainsäädännön luomaa mahdollisuutta lyhentää määräaikoja huomattavasti avointen tai rajoitettujen menettelyjen nopeuttamiseksi (nopeutettu menettely).
Jos nämä joustomahdollisuudet eivät riitä, voidaan tiedonannon mukaan harkita hankintailmoituksen julkaisematta jättämistä sekä mahdollisesti sallia sopimuksen tekeminen suoraan etukäteen valitun toimittajan kanssa,eli toteuttaa suorahankinta. Edellytyksenä tälle on tiedonannon mukaan se, että kyseinen toimittaja on ainoa, joka pystyy toimittamaan tarvittavat tavarat äärimmäisen kiireellisen tapauksen aiheuttamissa teknisissä ja ajallisissa rajoitteissa.
Tiedonannon mukaan kunkin hankintayksikön on arvioitava, täyttyvätkö suorahankinnan edellytykset, sekä perusteltava valintansa.
Kaikkien seuraavien arviointiperusteiden on täytyttävä:
Tiedonannossa on keskitytty äärimmäisen kiireellisissä tapauksissa tehtäviin hankintoihin, kuten lääketieteellisten suojavälineiden tai laitteiden hankintoihin. Tällaisissa tilanteissa julkiset ostajat voivat suorittaa hankinnan tarvittaessa muutamassa päivässä tai jopa muutamassa tunnissa. Tiedonannon mukaan koronakriisi (Covid-19) on juuri tällainen äärimmäisen kiireellinen ja ennalta arvaamaton tapaus, joiden kilpailuttamismenettelyihin ei ole EU:n hankintadirektiiveissä rajoittavasti puututtu.
Tiedonannossa on lisäksi annettu käytännön ohjeita äärimmäisen kiireellisten hankintojen tekemiseen ja niiden nopeuttamiseen. Hankintayksiköt voivat tiedonannon mukaan esimerkiksi:
Edelleen tiedonannossa kehotetaan hankintayksiköitä harkitsemaan aiempiin hankintamenettelyihin nähden vaihtoehtoisia ratkaisuja ja yhteistyön tekemistä markkinoiden kanssa. Tiedonannon mukaan hankintayksiköillä on EU:n hankintalainsäädännön piirissä vapaat kädet tehdä yhteistyötä markkinoiden kanssa ja etsiä yhteistyökumppaneita. Lisäksi hankintayksiköt voivat käyttää innovatiivisia digitaalisia välineitä herättääkseen laajaa kiinnostusta sellaisten toimittajien keskuudessa, jotka pystyvät ehdottamaan vaihtoehtoisia ratkaisuja.
Hankintayksiköt voivat esimerkiksi järjestää hackathon-tilaisuuksia ideoiden työstämiseksi siitä, miten hengityssuojaimia voitaisiin käyttää uudelleen puhdistuksen jälkeen, miten lääkintähenkilöstöä voitaisiin suojata tehokkaasti tai miten virus voitaisiin havaita ympäristössä. Hankintayksiköt voivat myös tehdä aiempaa tiiviimpää yhteistyötä innovaatioekosysteemien tai yrittäjäverkostojen kanssa saadakseen niiltä ehdotuksia uusiksi ratkaisuiksi.
Euroopan komission ohjeet julkisten hankintojen järjestelmän käytöstä covid-19-kriisiin liittyvässä hätätilanteessa (2020/C 108 I/01)
Komission tiedonanto 1.4.2020. EUR-Lex
Koronavirus ja julkiset hankinnat
Julkisten hankintojen neuvontayksikön ohjeistus
Palvelemme hankintayksiköitä julkisten hankintojen menettely- ja hankintalain soveltamiskysymyksissä.
Suosittelemme käyttämään ensisijaisesti palvelusähköpostiamme.