Palvelemme hankintayksiköitä julkisten hankintojen menettely- ja hankintalain soveltamiskysymyksissä.
Suosittelemme käyttämään ensisijaisesti palvelusähköpostiamme.
Kansainvälinen julkisten hankintojen instrumentti eli vastavuoroisuusasetus (Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/1031) tuli voimaan ja sovellettavaksi elokuussa 2022.
Asetuksen tarkoituksena on edistää EU:n sisämarkkinoiden toimijoiden uusia kaupankäyntimahdollisuuksia kolmansien maiden hankintamarkkinoilla. Kyse on käytännössä kauppapoliittisesta instrumentista, jonka avulla näillä markkinoilla harjoitettaviin kaupankäynnin esteisiin, rajoittaviin toimenpiteisiin ja käytäntöihin voidaan puuttua. Asetuksen sisältämä sääntely tulee huomioon otettavaksi myös Suomessa käynnistettävissä hankintamenettelyissä.
Käsittelimmekin aihetta syyskuussa 2022 järjestämässämme neuvontaklinikassa.
Komissio antoi helmikuussa 2023 ohjeistusta asetuksen soveltamisen helpottamiseksi (Eur-lex).
Hankintayksiköiden tulee olla tietoisia asetuksen sisältämästä sääntelystä. Hankintayksiköiden on hyvä kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin kohtiin:
Asetusta sovelletaan julkisia hankintoja koskeviin menettelyihin, jotka kuuluvat ns. klassisen hankintadirektiivin (2014/24/EU), erityisalojen hankintadirektiivin (2014/25/EU) ja julkisia käyttöoikeuksia koskevan direktiivin (2014/23/EU) soveltamisalaan.
IPI-toimenpiteitä sovelletaan kuitenkin ainoastaan muista maista kuin EU:n sisämarkkinoilta tai GPA-sopimuksen piirissä olevista maista tuleviin tarjoajiin, tavaroihin ja palveluihin. Eli sääntely koskee ns. kolmansia maita. Soveltamisalan ulkopuolelle jäävät hankinnat, joiden alkuperämaan kanssa EU:lla on kansainvälinen kauppasopimus.
Asetusta sovelletaan vasta sen voimaantulon jälkeen käynnistettyihin julkisiin hankintoihin. IPI-toimenpidettä sovelletaan hankintamenettelyihin, jotka kuuluvat toimenpiteen piiriin ja jotka ovat käynnistetty toimenpiteen voimaantulon ja sen voimassaolon päättymisen, peruuttamisen tai soveltamisen keskeyttämisen välisenä aikana.
Lisäksi IPI-toimenpiteitä kohdistetaan vain arvoltaan suuriin hankintamenettelyihin. Vähimmäiskynnysarvo on tavaroiden ja palvelujen osalta 5 miljoonaa euroa ja rakennusurakoiden sekä käyttöoikeussopimusten osalta 15 miljoonaa euroa. Dynaamisten hankintajärjestelmien sisäisissä kilpailutuksissa toimenpiteitä voidaan kohdistaa kilpailutuksiin, joiden arvo ylittää EU-kynnysarvon.
Asetusta ei kuitenkaan sovelleta automaattisesti hankintoihin, vaan vasta sen luoman mekanismin jälkeen.
Vapautus asetuksen soveltamisesta voidaan tietyin tiukoin kriteerein myöntää paikallisille hallintoyksiköiden hankintaviranomaisille. Lisäksi vähiten kehittyneille maille on myönnetty vapautus unionin toimenpiteistä edellyttäen, ettei kolmas maa tai sieltä peräisin oleva toimija ole kiertänyt IPI-toimenpidettä.
Palvelemme hankintayksiköitä julkisten hankintojen menettely- ja hankintalain soveltamiskysymyksissä.
Suosittelemme käyttämään ensisijaisesti palvelusähköpostiamme.